Dávkování: 1 - 6 g sušené natě denně (dle váhy, volby síly účinků, aktuální zátěže jednotlivce). Pro zvýšení účinku použijte vyšší dávku v rámci rozmezí, protože klinické testy neprokázaly žádnou měřitelnou toxicitu, ani vedlejší nežádoucí účinky, a to ani při podání vysokých dávek. 1 gram = 1 kávová lžička jemně podrcené natě. Já posílám kotvičník nastřihaný na cca 10 cm kousky, aby bylo vidět, že jde o 100% kotvičník. Nedrcená nať také lépe a déle udrží účinné látky. Chceme-li dostat z byliny co nejvíce, podrtíme nebo nalámeme ji těsně před použitím a tím se vyluhuje maximum účinných látek. Často se stává, že se během poštovní přepravy oddělí lístky od stonků. Není to na závadu, jen upozorňuji, že léčebné účinky má celá rostlina, tedy včetně stonků.
Příprava čaje: podrtťe potřebné množství do čajové konvičky a zalijte vroucí vodou. Nechte min 15 min louhovat. Je možné zalít i podruhé jako zelený čaj v rámci jednoho dne.
Příprava odvaru: sušenou nať zalít vodou a 5-25 minut vařit. Poté odvar přecedíme a pijeme nejlépe ve třech dávkách během dne.
Důležité je dodržovat pravidelnost v užívání čaje. Po třech dnech až týdnu se dostaví účinky...Pokud nerozeznáváte účinky, zvyšte dávku. Mě vyhovuje i určitá variabilita v dávkování, potřebuju-li jednorázově více povzbudit, dám si vyšší dávku, ale je důležité si dát každý den alespoň minimální udržovací.
http://www.kotvicnik.info/davkovani/